Studeren met ME, kortsluiting in de bovenkamer… ;)

Verbazingwekkend nog wel, de ervaring dat studeren zo anders gaat dan voor het ‘ziek-worden’…
Kon ik vroeger met redelijk wat gemak de boeken in duiken, gegevens in deze hersenpan opslaan, toetsen waren prima te doen. In verhouding met nu, want nu is het een totaal andere koek!
Vroeger, tijdens mijn opleiding fysiotherapie, hadden we toetsweken van soms wel 2 weken. Praktijk en theorie. Gewoon even knallen, was dat, vroeg opstaan wanneer ik op mijn best was in informatie opslaan en concentreren.
De afgelopen jaren heb ik 1 keer eerder geleerd voor een hele grote toets met teveel boeken en informatie, om een opleiding af te ronden waar ik al 2 jaar te lang, naar mijn wensen zeker…, over deed. Nou, met geen mogelijkheid kreeg ik de informatie goed genoeg opgeslagen. Het leek wel of ik niks onthield… Kon 20 keer hetzelfde lezen en dan nog afvragen welke punten het nou ook weer waren… Tot mijn frustratie toe. Uiteindelijk na maanden toch in een keer de toets op de drempel gehaald! Ik mega blij! Voorheen was ik pas blij met een 7,5 minstens ofzo. Wetende dat ik nu niet mocht zeuren ;-).

Gelukkig, gaat het ondertussen ietsje beter. En heb ik weer een 1e toets gehad, van de kruidenopleiding die ik doe. Blok 1 afgesloten! En ik voel me trots :D. Waar ik een half jaar terug nog alleen kon dromen van een opleiding doen, doe ik het nu maar mooi! En het is pittig, in tijd en energie, maar ik geniet ervan. En de stof, nou die is ook wel pittig… Probeer al die kruiden met hun werking maar eens uit elkaar te houden! Dit is complexer studeren dan gewoon 1 onderwerp, alleen de plant zelf ofzo. Nee nu is het plant, uiterlijk, kenmerken, typologie, geneeskrachtige werking, en leren af te leiden uit de signatuurkenmerken van het kruid, verbanden leggen. Ontzettend interessant! Echt waar. En passend bij mij. Maar ook echt pittig… Voor mijn cognitief verstoorde vermogen van deze tijd.
Ik denk dat ik blij mag zijn dat ik vroeger goed kon leren, net als met een basisconditie voor mensen die nooit sporten, als ze het doen zijn ze gemiddeld nog niet zo extreem slecht. Zo hoop ik dat dit met mijn studie ook zo werkt. Ik leg me al lang erbij neer dat ik niet alles leren kan, en dat ik tevreden ben met wat lukt.

De week die ik ervoor uittrok, voor die ene toets, heb ik weer kortsluiting in de hersenen mogen ervaren. Cognitief onvermogen om zoveel informatie op te slaan, dat het in mijn hoofd gewoon blokkeert en niks meer doet. En ik alleen maar even kan stoppen, rusten, en hopen dat het snel genoeg weer gaat!
Zo ging de week voorbij. Soms balend van de gradatie saaiheid (en traagheid), na al die leuke activiteiten de periode ervoor… Verwend was ik ;-). En uiteindelijk, afgelopen dinsdag, heb ik de toets gemaakt. Ik was hartstikke snel klaar in vergelijking met de rest. Vroeg mezelf nog af of dit wel klopte!? Maar goed, die snelheid zit er gewoon in. En zeker, ik heb echt wat fouten gemaakt, maar ik durf te zeggen dat ik vast wel een voldoende heb gehaald! En dat is fijn, heeeel fijn.

Trots, op mijn eerste nieuwe mijlpaal, dat ik weer meedoe op mijn manier, en dat ik weer kan én het ook doe!
Het voelt heel fijn, steeds een beetje meer ‘terug’ in het leven. Maar dan op een nieuwe manier, ik wil niet eens meer terug naar de manier van ‘toen’. Wel de energie, maar niet de manier. Ik vind mijn manier van leven en in het leven staan vele malen beter, fijner, leuker en rijker nu!

En nu, voelt het als een weekje vakantie na de toets, even niet leren of verslagen maken, gewoon even bijkomen en andere dingen doen en regelen.
Komend weekend vieren we feest bijvoorbeeld. Dan zijn mijn opa en oma 60 jaar getrouwd. 60 jaar!!? Haal ik bij lang zal ze leven niet meer haha.
En maandag, een gesprek bij de gemeente. Over mijn plannen!! Duimen dat ze enthousiast zullen zijn en mee willen werken, dat ik mijn droom mag realiseren! Hierover binnenkort meer.

Voor nu, fijn weekend alvast!
Namasté

“Amor omnia vincit” liefde overwint alles, en sommige ruim 60 jaar lang 🙂

20131107-142644.jpg

2 thoughts on “Studeren met ME, kortsluiting in de bovenkamer… ;)

 1. Heb denk ik veel gemist.
  Plannen gemeente??
  Maar fijn Anouk dat je stappen maakt.
  En dat het ook lukt. Dat is het belangrijkste. Dat geeft ook energie.
  XxxDimitra

  • Ha Dimitra! Ik heb er nog niet veel over gezet dus je kan heel veel gemist hebben :-). Op facebook wat duidelijker voor de mensen. Heb zojuist een nieuwe blog gepost, met wat uitleg. Benieuwd hoe het met jou is!!
   Liefs en knuffel xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s